Готвач

Од Wikibooks
Прејди на: содржини, барај
Викимедиин Готвач
Збирка рецепти од целиот свет.

Готвач | Индекс на рецепти

Јастози

Морски плодови се добиваат од водни животни како риби, мекотелци и раковидни животни. Овие животни во себе содржат протеин и се користат во многу кујни во светот. Собирањето на морските плодови се нарекува рибарење или риболов.

Овој поим исто така се употребува и за водни состојки како морски ракчиња и др.

Терминот не е ограничен на ,,морски" суштества бидејќи тој опфаќа и слатководни животни. Многу морски растенија исто така се јадливи, како на пр. морска марула и нори кои се видови на морска трева и најпрости алги, но не се сметаат за морски плодови како такви. повеќе

Моментално немаме избрана состојка

Забелешка: Секоја од статите во содржинава има линк за верзијата на англиски јазик доколку сакате да преведувате.


Листа на Рецепти

Појадок, Месо, Тестенини, Ориз, Салати, Морски плодови, Вегански, Вегетаријански, За празници, Сендвичи, Супи и чорби, Суши, Предјадења, Пијалоци, Леб, Сосови, Додатоци, Динстани јадења, Десерти, Слатки, Лесни вечери

Народни и етнички кујни

Афрички, Карипски, Источноазиски, Европски, Медитерански, Блискоисточни, Индиски потконтинент, Пацифички, Северноамерикански, Јужноамерикански, Јужноазиски, Фантастични и митолошки кујни

Специјални исхрани

Исхрана со ниска содржина на шеќери (Аткинс, Зона, идр.) Безглутенски, Лековита исхрана, Алал, Високопротеински, Кашрут, Нискокалорична исхрана, Дијабетска храна, Веганска, Вегетаријанска

Основни намирници

Млечни производи и јајца, Житарици, Овошје, Месо и живина, Масти и масла, Ореви, Морски плодови, Зачини и тревки, Заблажувачи, Зеленчук

Состојки

Алкохолни пијалоци, Леб, Лути пиперки, Чоколадо, Кафе, Јајца, Житарици, Џемови и желеа, Млеко, Тестенини, Бибер, Компири, Ориз, Сол, Сода бикарбона, Соини зрна, Шеќер

Хранливи материи

Антиоксиданти, Калории, Јаглехидрати, Масти, Влакна, Минерали, Органски, Протеини, Витамини

Опрема

Помагала за печење, Алатки, Апарати, Кујнски помагала, Лонци и тави

Готвачки техники

Печење, Варење (експрес), Варење, Крчкање, Печење реш, Кремирање, Длабоко пржење, Пржење, Готвење на отворено, Закиселување, Поширање, Готвење под притисок, Солење, Пропржување, Зовревање, Пушење, Парење, Потпржување

Прилози

Естетика, Етика, историја на храната и готвењето, Како да читате рецепта, Интернационални термини за храна, Замени, Мерни единици

Учесници

ЧПП за готвачот, Полиса на готвачот, Страни на готвачот кои бараат доработка, Учесници, Барања за новини, Жалби и поплаки, Побарани рецепти, Шаблон за рецепт