Готвач:Морски плодови

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Готвач | Индекс на состојки | Основни намирници

Јастози

Морски плодови се добиваат од водни животни како риби, мекотелци и раковидни животни. Овие животни во себе содржат протеин и се користат во многу кујни во светот. Собирањето на морските плодови се нарекува рибарење или риболов.

Овој поим исто така се употребува и за водни состојки како морски ракчиња и др.

Терминот не е ограничен на ,,морски" суштества бидејќи тој опфаќа и слатководни животни. Многу морски растенија исто така се јадливи, како на пр. морска марула и нори кои се видови на морска трева и најпрости алги, но не се сметаат за морски плодови како такви.

Видови на морски плодови[уреди]

Риба[уреди]

Школки[уреди]

Сортирање на краби

Разни морски плодови[уреди]

Рецепти за морски плодови[уреди]