Готвач:Овошје

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Киви

Готвач | Basic foodstuffs Готвач Ова е полна листа на сите овошја кои се сметаат за јадливи во сите култури и се користат за кулинарски цели. Некои од овие не се користат често и затоа тешко се наоѓаат, но нудат интересни замни за вообичаените градинарски сорти.

Забелешка: во листава зборот ,,овошје" се подразбира во кулинарска смисла на зборот, а не ботаничка. Затоа оние кои се ботанички класифицирани како овошја, може во кулинарството да се сметаат за зеленчуци (како доматот) кој во готвачов стои под зеленчуци.

Умерени овошја[уреди]

Овошјата од регионите со умерена клима растат на дрва, дрвести грмушки или лијани. Истите не би растеле како што треба во тропските региони бидејќи им треба и ладен период пред да зацветаат. Јаболкото, крушата, црешата и сливата се најшироко расппространетите овошја заради нивната адаптибилност. Многу видови на мали овошја сеуште се берат диви, исто како во Неолитот.

,,Фуџи" јаболка
Цреши

Бобинки


Други понесродни бобинки:

Црвени рибизли

Исклучиво азиски овошја:

Некои помалку познати исклучително северноамерикански овошја:

Неколку врсти на кактуси даваат јадливи плодови кои се важна храна за индијанците:

Лубеница
Јагоди

Следниве ботанички воопшто не спаѓаат во овошја, но сепак се користат во домаќинството:

Медитерански у суптропски овошја[уреди]

Fruits in this category are not hardy to extreme cold, as the preceding temperate fruits are, yet tolerate some frost and may have a modest chilling requirement. Notable among these are natives of the Mediterranean:

In the important genus Citrus some members are tropical, tolerating no frost. All common species of commerce are somewhat hardy:

Mandarins

Агруми:

Other subtropical fruits:

Тропски овошја[уреди]

Тропските овошја растат во најразлични услови и на најразлични начини. Заеднчко им е тоа што не трпат мраз.

tropical fruit


Видете исто така