Готвач:Јаболко

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

ЈОНАТАН Јонатан е јаболко со средна големина, по вкус слатко, но и кисело, со цврста, но мазна лупка. Овој вид е во блиско сродство со јаболкото Езопус Шпиценбург.

Ова јаболко потекнува од 1826 од фармата на Филип Рик во Вудсток, Грофовија Алстер, Њујорк. Се мисли дека расадот бил Езопус Шпиценбург. За прв пат забележано е во 1826. Иако можеби првобитно се нарекувало „Rick apple“ („Риково јаболко“), наскоро Џаџ Буел, Претседателот на Хортикултурното Друштво на Албани го преименувал во чест на Џонатан (мак: Јонатан) Хасбрук, кој го открил ова јаболко и му го посочил на Буел.

ФУЏИ

Јаболкото Фуџи, е растителна култура на јаболкото развиена од одгледувачи од станицата за истражување Тохоку (јап:農林省園芸試験場東北支場) во Фуџисаки, Аомири, Јапонија во доцните 1930-ти. и донесено на пазарот во 1962. Тоа е мешавина на две американски сорти на јаболка, црвеното вкусно јаболко и старото вирџиниско ралс генет јаболко. Именувано е по „фуџисаки“ и по планината Фуџи.