Готвач:Лимон

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

ЛИМОН

Лимонот (Citrus × limon) е хибридно дрво со височина од 5-10m. Плодот најчесто се користи за својот сок, а неговата пулпа во кулинарството. Лимоновиот сок е околу 5% (приближно 0,03 mol/l) лимонска киселина, која што му дава кисел вкус, со рН од 2 до 3. Тоа го прави сокот од лимонот ефтин, а киселината лесно достапна за користење во образовни цели и експерименти.

'''Научна класификација'''

Царство: Растенија

Оддел: Magnoliophyta

Класа: Magnoliopsida

Подкласа: Rosidae

Ред: Sapindales

Фамилија: Rutaceae

Род: Citrus