Готвач:Цитронат

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

ЦИТРОН

Со цитрон до фит форма


Цитронот е одличен извор на витамин Ц и добар извор на витамин А. Овие два витамина го поттикнуваат имунолошкиот состав и овозможуваат заштита.

Цитронот е полн со антиоксиданси и има клучна улога во продукцијата на енергија во човечкиот организам. Богат со нутритиенти, има одличен вкус и сиромашен е со калории.

Еве која е нутриционистичка вредност на 100 g цитрон:

Енергетска вредност [калории]: 32

Јаглехидрати [g]: 8.08

Протеини [g]: 0.63

Маснотии [g]: 0.1

Хранливи влакна [g]: 1.1

Вода [g]: 90.89

Бета каротен [mcg]: 552

Витамин A [mcg]: 278.1

Витамин Б1 [mg]: 0.036

Витамин Б12 [mcg]: 0

Витамин Б2 [mg]: 0.02

Витамин Б3 [mg]: 0.25

Витамин Б5 [mg]: 0.283

Витамин Б6 [mg]: 0.042

Фолна киселина [mcg]: 10

Витамин Ц [mg]: 34.4

Витамин E [mg]: 0.13

Бакар [mg]: 0.047

Цинк [mg]: 0.07

Фосфор [mg]: 8

Натриум [mg]: 0

Калциум [mg]: 12

Калиум [mg]: 139

Магнезиум [mg]: 8

Манган [mg]: 0.012

Селен [mcg]: 0.3

Железо [mg]: 0.09

                Изработила Б.Т.