Прејди на содржината

Готвач:Шаблон за полиса/рецепт

Од Wikibooks

Готвач | Индекс на рецепти

Ова е шаблонска страна. Не додавајте рецепти овде!

Ова е препорачан шаблон за рецептите кои се додаваат кон готвачов. Имајте на ум дека ова е само генерален водич. Слободно додавајте повеќе оддели, или испуштете некој (но рецептата мора да биде корисна и употреблива).

Релативната тежина (на изработка) на рецептата се изразува со пет точки. Имајте ги следниве описи на ум кога давате тежина на некоја рецепта.

 • Умеете да зовриете вода, нели? - Умеете да зовриете вода, нели?
 • Прилично лесно - Прилично лесно
 • Ни тешко ни лесно - Ни тешко ни лесно
 • Прилично тешко - Прилично тешко
 • Дали сте Карапанџа? - Дали сте Карапанџа?

Со кликање на страниве со слики добивате листа со рецепти од таа тежина. Забелешка: овие слики се позајмени од германсиот готвач (Kochbuch), кој е преместен на доменот de:wikibooks.org, но каде сеуште може да има неколку рецепти на германски.

Еве една листа со примери на рецепти кои ги користат овие шаблони (од Википедија на англиски јазик)

Шаблон за додавање на рецепти[уреди]

Готвач:Шаблон за полиса/рецепт


Готвач | Индекс на рецепти | Кујна | Тип на јадење

*/ Тука треба да стои краток опис на рецептата;
прифатливата должина е од една реченица до два пасуса. 
Објаснете кој го користи јадењево, и како, како и
сè друго што се приготвува заедно со неа. Приказни или 
анегдоти за настанувањето на рецептата се сосема прифатливи.

Би било од помош доколку ставите и фотографија на зготвеното
јадење. Истата би требало да биде при почетокот. Најдобро би 
било ако е споена со таблицата /*

Состојки[уреди]

 • 240 мл елемент 1
 • 1 супена лажица (15 мл) елемент 2
 • итн.
 • (но не на оваа шаблонска страница -- направете нова страница со ново име)
*/ Состојките треба да се набројуваат по редослед на готвење. Состојките 
треба да се поврзани со помош на т.н. „трик со цевки“, т.е.
[[Готвач:Морков|]], што прави морков.
Ако имате изборни состојки или замени кои би ја чинеле листата 
нечитлива, ставете ги во белешки, идеи, 
или други оддели (ако се однесуваат на некоја различна процедура на готвење)
или пак сместете ги во втора листа по првата. Во друг случај едноставно 
обележети ги како „(изборни)“. Размислете за користење на засебни листи за филови
и обвивки, месо и сосови, итн. /*

Процедура[уреди]

 1. Прв чекор
 2. Втор чекор
 3. итн.
 4. (но не на оваа шаблонска страница -- направете нова страница со ново име)
*/ Фотографија за постапкит завршените постапки (чекори)
треба да бидат во |thumb| формат, така што под сликата би можеле да ставите
опис за тоа на кој чекор истата се однесува. /*

Белешки, совети и варијации[уреди]

 • Белешка 1
 • Совет 1
 • Варијација 1
 • и др.
*/ Овој дел може да се корисати за било кои други додатни информации
на кои не им е местото на било кој друг дел од рецептниот модул. /*

Предупредувања[уреди]

 • Предупредување 1
 • Предупредување 2
 • etc.

Надворешни врски[уреди]

 • Википедија-врска
Што да истипкате Што тоа прави Каде тоа оди
{{Википедија}}
Разговор
Википедија
Википедија
Bottom of Page
 • Друга релевантна врска
Што да истипкате Што тоа прави Каде тоа оди
{{1881}}
Разговор

Оваа страница содржи текст од Енциклопедијата на домаќинство 1881 која е во јавен домен

Bottom of Page
{{Отворен готвач}}
Разговор

Оваа страница содрежи текст од Отворениот готвач, кој има дозвола за без-ГНУ документација.

Bottom of Page
{{Декамерон}}
Разговор

Оваа страница содржи текст од готвачот во јавен домен јавен домен The Cook's Decameron: A Study In Taste, Containing Over Two Hundred Recipes For Italian Dishes.

Bottom of Page

Повеќе шаблони за готвачов можете да најдете на Модул за готварска полиса.


*/ Категории и меѓујазични врски се ставаат
тука. За да ја видите категориската шема за рецепти, одете на:
Категорија:Рецепти. /*

Ова е шаблонска страна. Не додавајте рецепти овде.