Прејди на содржината

Викикниги:Селска чешма

Додај тема
Од Wikibooks

Селска чешма

• овде можете да поставувате прашања и да дискутирате за Викикниги •

Техника

за технички прашања

Википолитика

за прашања поврзани со принципите и напатствијата на Викиизвор

Идеи

за предлози и сугестии

Новости

за јавни известувања и новини

Критики

за оставање на конструктивен критицизам за проектот

Other languages

For questions in English or other foreign languages

Правопис и граматика

правописни и граматички прашања и ревизии

Преводи и транслитерации

за помош при преводи на текстови на странски јазици


Ова е главниот форум за дискусија на Викикниги на македонски јазик. За дискусии на поконкретни теми, видете ги посебните форуми наведени преку горните врски. Ако сакате да поставите прашање, а не сте сигурни дека сте на вистинското место, видете ги сите наши служби на Викикниги:Прашања. Пред да поставите прашање или коментар, прочитајте ја долната кутија. Благодариме.
Старата византиска чешма во Винцe, Кумановско


Викиизвор[уреди]

Предлагам за приказните и песните да се направи пренасочување на Викиизвор.. што мислите? --M4r51n (разговор) 21:11, 27 март 2013 (CET)[одговори]

ВАЖНО: Проверка за активност на администраторите[уреди]

Здраво. Во 2013 г. со консензус од глобалната заедница беше усвоено правило за одземање на „напредните права“ (администраторски, бирократски и тн). Согласно ова правило, надзорниците сега ја проверуваат активноста на сите Викимедиини викија без свое правило за неактивност. Колку што сме запознаени, вашето вики нема формална постапка за одземање на „напредните права“ од неактивните сметки. Поради тоа, за овој проблем ќе се погрижат надзорниците, во склад со договореното за проверка на администраторска активност.

Утврдивме дека следниве корисници ги задоволуваат условите за неактивност (нема уредувања и дејства во дневниците преку 2 години):

  1. Bjankuloski06 (администратор)

Овие корисници наскоро ќе добијат известување, во кое ќе им се укаже дека можат да почнат дискусија во заедницата доколку сакаат да си ги задржат правата (сите или некои). Доколку корисниците не се одѕват на ова, тогаш надзорниците ќе им ги одземат напредните права.

Меѓутоа, доколку вие како заедница сакате да направите своја постапка за одземање на права поради неактивност која би ја замениле глобалната, сакате да донесете поинаква одлука за овие неактивни иматели на правата, или пак веќе имате правила кои ги немаме забележано, тогаш би ве замолиле да ги известите надзорниците на Мета за да знаат да не продолжуваат со одземање на правата на вашето вики. Ви благодариме, Linedwell (разговор) 07:42, 16 март 2017 (CET)[одговори]

ВАЖНО: Проверка за активност на администраторите[уреди]

Здраво. Во 2013 г. со консензус од глобалната заедница беше усвоено правило за одземање на „напредните права“ (администраторски, бирократски и тн). Согласно ова правило, надзорниците сега ја проверуваат активноста на сите Викимедиини викија без свое правило за неактивност. Колку што сме запознаени, вашето вики нема формална постапка за одземање на „напредните права“ од неактивните сметки. Поради тоа, за овој проблем ќе се погрижат надзорниците, во склад со договореното за проверка на администраторска активност.

Утврдивме дека следниве корисници ги задоволуваат условите за неактивност (нема уредувања и дејства во дневниците преку 2 години):

  1. M4r51n

Овие корисници наскоро ќе добијат известување, во кое ќе им се укаже дека можат да почнат дискусија во заедницата доколку сакаат да си ги задржат правата (сите или некои). Доколку корисниците не се одѕват на ова, тогаш надзорниците ќе им ги одземат напредните права.

Меѓутоа, доколку вие како заедница сакате да направите своја постапка за одземање на права поради неактивност која би ја замениле глобалната, сакате да донесете поинаква одлука за овие неактивни иматели на правата, или пак веќе имате правила кои ги немаме забележано, тогаш би ве замолиле да ги известите надзорниците на Мета за да знаат да не продолжуваат со одземање на правата на вашето вики. Ви благодариме, Einsbor (разговор) 12:15, 15 април 2019 (CEST)[одговори]

Multilingual Shared Templates and Modules[уреди]

Hello mk-wiki community! (Помогнете со преводот на вашиот јазик)

I recently organized a project to share templates and modules between wiki projects and languages. It allows modules and templates to be “language-neutral”, and store all text translations on Commons. This means that it is enough to copy/paste a template without any changes, and update the translations separately. If someone fixes a bug or adds a new feature in the original module, you can copy/paste it again without any translation work. My bot DiBabelYurikBot can help with copying. This way users can spend more time on content, and less time on updating and copying templates. Please see project page for details and ask questions on talk page.

P.S. I am currently running for the Wikimedia board, focusing on content and support of multi-language communities. If you liked my projects like maps, graphs, or this one, I will be happy to receive your support. (any registered user group can vote). Thank you! --Yurik (🗨️) 06:19, 12 мај 2019 (CEST)[одговори]