Прејди на содржината

Викикниги:Прашања

Од Wikibooks

Каде да поставувате прашања или да правите коментари

Можете да ги најдете одговорите на многу Ваши прашања на следниве места:

Пронаоѓање на информации

пр. За да го најдете главниот град на Канада, внесете Канада во кутијата лево и кликнете на Оди.

 • Бирото за консултации — можете да ги прашате нашите волонтери за прашања за знаење (за сѐ освен користењето на Викикниги)

на пр. „Која држава има најголема флота за риболов?“

Како да го употребувате Викикниги

Кратенки:
ВК:?
ВК:П
ВК:ПРАШАЊА


 • ЧПП — Често поставувани прашања околу Викиизвор.
 • Помош:Содржина — информации за користењето на Викиизвор.

на пр. „Како да создадам нова статија?“

 • Биро за помош — местото за прашување на волонтерите за тоа како да ја користите и да ја уредувате Викикниги.
 • Помош за нови уредувачи — услуги за одговарање на прашањата на новите корисници.
 • Прашања за авторските права — места за прашања за наведената тема - помош при употреба на неслободни слики, текстови или други медиуми.

Прашување на прашања или правење на коментари

 • Секоја статија има страница за разговор — кликнете на врската разговор на врвот на секоја страница за прашања, пријава на вандализам или за дискусии околу статијата.
 • Селската чешма е форумот за дискусија на многу технички и правилнички проблеми.

ИРЦ

За чет односно разговор со останатите википедијанци, постојат неколку Internet Relay Chat (IRC) канали, лоцирани на Freenode серверот (irc.freenode.net) чија адреса е irc.freenode.net, а нашиот канал, т.е. каналот на Викиизвор на македонски јазик е #wikibooks-mk За повеќе информации прочитајте го ова упатство.


Важни забелешки:

 • Викикниги е мрежно место раководено од волонтери.
 • Нема гаранција за точноста на содржината на Викикниги; волонтерите кои ги одговараат прашањата не се платени професионалци.
 • Ве молиме пишувајте ги сите коментари на релевантните страници; видете погоре.
 • Не одговараме преку е-пошта.
 • Ве молиме не ја контактирајте Викикниги за повеќе документации или контакт адреси на славни личности или компании, или слични барања.

Ве молиме не ги поставувајте прашањата на оваа страница.