ВК:КДУС

Од Wikibooks
Ова е страница за помош на македонската Викикниги.
Ова не е енциклопедиска содржина. Видете Помош:Содржина за индекс на сите страници за помош, или оставете прашање на Селската чешма каде што можете да добивате одговори.
Кратенки:
ВП:КАКО
ВП:КДУС

Викикниги е мрежно место, што значи дека секој може лесно да промени било која незаштитена статија и тие промени да ги прати веднаш до страницата.

Уредувањето на Вики страница е многу лесно. Едноставно кликнете на „Уреди“ јазичето најгоре (или кликнете на уреди линкот десно или долу) на Вики страница. Тоа ќе ве донесе до страница со поле за текст во кој се наоѓа постоечкиот текст на страницата кој може да го менувате. Ако само сакате да експериментирате, тоа правете го во песокот; а не овде. Треба да напишете кратко резиме во малото поле под полето за текст. Откако ќе завршите, кликнете на копчето „Прегледај“ да видите како изгледаат вашите промени. Можете да ги видите и разликите меѓу вашите промени и веќе постоечката страница со кликнување на копчето "Прикажи промени’. Ако сте задоволни со промените, кликнете на "Зачувај" и вашите промени веднаш ќе се појават во статијата. Не се потпишувајте во статиите, софтверот автоматски ги памти сите промени (како и тоа кој ги направил).

Можете да кликнете и на „Разговор“ јазичето за да ја видите соодветната страница за разговор, која содржи коментари околу статијата од други Викикниги корисници. Кликнете на „нова секција“ јазичето за да додадете нова секција, или да ја уредите страницата исто како и статиите. Кога уредувате страници за разговор, потпишете ги вашите промени (видете Викикниги:Потписи).

Совети за уредување на Викикниги статии[уреди]

Секогаш пишувајте од неутрална гледна точка, бидејќи Викикниги не е место за промовирање на различни погледи. Исто така, видете и некои начела и насоки кои би требало да ве водат во уредувањето на статиите.

Наведете ги вашите извори за други да можат да ја проверат и прошират вашата статија. Повеќето Викикниги статии немаат добри наводи, и ова допринесува до најголемата критика - Викикниги не е сигурен извор. Помогнете со истражување на интернет и користење на разни печатени ресурси за статиите на кои работите, а потоа наведете ги во соодветна форма. Нив можете да ги вметнете на два начина, како академска форма, т.е. коментар во текстот напишан во заграда (Пример, 2004, стр. 22-23) или како фуснота1 на која се сместува на крајот на статијата.

По креирањето на нова статија, препорачливо е да:

 • користете Што води овде? (со вашата прикажана статија) да ги проверите статиите кои веќе содржат врски кон вашата, и да се осигурате дека сите тие очекуваат исто значење; и да го
 • користете го Пребарај копчето за пребарување на Викикниги за вашиот наслов и потенцијални варијанти - со цел да најдете статии во кои се споменува насловот и да направите врски кон вашата статија.

Ситни промени[уреди]

Видете Викикниги:Ситна промена

Кога уредувате статија, најавен корисник може да означи промена како „ситна“. Ситни промени главно значат правописни исправки, форматирање и ситно преуредување на текстот. Можно е да се сокријат ситните промени кога се гледаат скорешните промени. Означување на голема промена како ситна се смета за лошо однесување, уште повеќе ако се избрише текст. Ако случајно се обележи некоја измена како ситна, корисникот треба да ја уреди статијата повторно, ја означи како крупна (т.е. да се осигура дека копчето „Ова е ситна промена“ не е штиклирано), и во делот за коментар да напише дека претходната промена е голема.

Вики јазик[уреди]

Вики јазик е синтаксен систем кој се користи кога уредувате Викикниги страница.

Во левата колона во долната табела можете да ги видите можните ефекти. Во десната колона се наоѓаат како добиените ефекти се постигнати. Со други зборови, текстот во сорсот на десната страна се прикажува како оној на левата во статијата.

Како изгледа Што внесувате

Почнете ја вашата секција вака:

Нова секција

Подсекција

Под-подсекција

 • Почнете со второстепен наслов (==); не користете наслов за прво ниво (=).
 • Не прескокнувајте нивоа.
 • Содржината автоматски се додава на статијата кога има четири или повеќе секции.
 • Доколку можете, вметнете ги подсекциите по азбучен редослед. Доколку листате држави, наведете ги по азбучен редослед.
== Нова секција ==

=== Подсекција ===

==== Под-подсекција ====

Единечна нова линија обично нема влијание на изгледот. Може да се користат за одделување на реченици во параграф. Некои уредувачи го користат тоа и го помага уредување функцијата разл (интерно се користи за различни верзии на страница).

Но празна линија почнува нов параграф.

 • Кога се користи во листа, нова линија има влијание на изгледот (види подолу).
Единечна [[нова линија]]
обично нема влијание на изгледот.
Може да се користат за одделување 
на реченици во параграф.
Некои уредувачи го користат тоа
и го помага уредување функцијата ''разл'' 
(интерно се користи за различни верзии
на страница).

Но празна линија 
почнува нов параграф.

Можете да користите
тагови без почнување на нов параграф.

 • Користете го повремено.
 • Затварајте тагови поѓу линии, не почнувајте врска или искосен или здебелен текст на една линија и го затворите во друга.
Можете да користите <br/>
тагови без почнување на нов параграф.
 • Листи се креираат лесно:
  • Почнете ја секоја линија со ѕвездичка.
   • Повеќе ѕвездички значат подлабоко ниво.
    • Нова линија во листа

означува крај на елемент во листата.

 • Празна линија почнува нова листа.
* Листи се креираат лесно:
** Почнете ја секоја линија со ѕвездичка.
*** Повеќе ѕвездички значат подлабоко ниво.
**** Нова линија во листа
означува крај на елемент во листата.

* Празна линија почнува нова листа.
 1. Нумерирани листи се исто така корисни
  1. добро организирани
  2. лесно се следат
   1. уште полесни
# Нумерирани листи се исто така корисни
## добро организирани
## лесно се следат
### уште полесни
 • Можете да користите и комбинирани
  1. и да ги вгнездите
   • вака
* Можете да користите и комбинирани
*# и да ги вгнездите
*#* вака
Листа на дефиниции
листа на дефиниции
елемент
дефиниција
друг елемент
дефиниција на другиот елемент
 • Еден елемент по линија; нова линија може да се појави пред двете точки, но користење на празно место пред двете точки го подобрува парсирањето.
; Листа на дефиниции : листа на дефиниции
; елемент : дефиниција
; друг елемент
: дефиниција на другиот елемент
Две точки назабуваат линија или параграф.

Рачна нова линија почнува нов параграф.

: Две точки назабуваат линија или параграф.
Рачна нова линија почнува нов параграф.

Кога има потреба за посебни блокови за текст

blockquote командата ќе ги назаби двете маргини наместо само левата како двете точки.

Ова е корисни за вметнување блокови на цитиран текст.

<blockquote>
'''blockquote''' командата ќе ги назаби 
двете маргини наместо само 
левата како двете точки. 
</blockquote>
АКО линија почнува со празно место, ТОГАШ
автоматски ќе биде форматирано како 
што е типкано;
во фонт со фиксна ширина;
линиите нема да се прекршат;
КРАЈАКО
 • Ова е корисно за:
  • вметнување преформатиран текст;
  • опис на алгоритми;
  • изворен код на програма;
  • ASCII уметност;
  • хемиски структури;
 • ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Ако го направите текстот широк, автоматски ја присилувате страната да биде широка и со тоа помалку читлива, посебно за корисниците кои користат пониски резолуции. Никогаш не почнувајте обични линии со празно место.
 АКО линија почнува со празно место, ТОГАШ
 автоматски ќе биде форматирано како 
 што е типкано;
 во фонт со фиксна ширина;
 линиите нема да се прекршат;
 КРАЈАКО
Центриран текст.
 • Имајте го во предвид американскиот спелинг на "center."
<center>Центриран текст.</center>

Хоризонтална одделувачка линија: ова е над неа


а ова е под неа.

 • Се користи за
  • појаснување - но да се користи спорадично, само кога се одделуваат целосно различни, неповрзани (групи) значења
  • одвојување на нишки во страници за Разговор.
[[Хоризонтална одделувачка линија]]:
ова е над неа
----
а ова е под неа.

Врски и адреси[уреди]

Како изгледа Што внесувате

Екологија е наука за развојот на планета Земја.

 • Врска кон друга Викикниги статија.
 • Интерно, првата буква од бараната страна автоматски се прави голема а празните места се заменуваат со долна цртичка.
 • Горната врска е до адресата mk.wikipedia.org/wiki/Екологија, што е всушност Вики статија со наслов „Екологија“.
[[Екологија]] е наука за развојот на планета Земја.

Екологијата е важна наука.

 • Иста цел, различно име.
 • Се користи знакот „цевка“.
[[Екологија|Екологијата]] е важна наука.

Види го Wikipedia:Упатство за стил.

 • Врска кон друг Вики namespace.
Види го [[Wikipedia:Упатство за стил]].

Автоматски сокриј нешто од насловот на статијата: Јава.

Автоматски сокриј namespace: Портал.

Горните два примера може да се комбинираат:

Но не и: [[Wikipedia:Manual of Style#Links|]]

 • Серверот автоматски го пополнува делот по знакот | кога зачувувате страница. Следниот пат кога ќе ја уредувате страницата ќе ја видите целата експандирана врска. Кога се прегледува промената, не се врските не се експандирани, барем се додека не кликнете на Зачувај копчето. Истото се однесува и на врски кон секции на истата страна.
Автоматски сокриј нешто од насловот на статијата:
[[Јава (програмски јазик)|]].

Автоматски сокриј namespace:
[[Wikipedia:Портал|Портал]]. 

Горните два примера може да се комбинираат:

Но не и:
[[Wikipedia:Manual of Style#Links|]]

Времето во Скопје е страница што сѐ уште не постои.

 • Можете да ја креирате со кликнување на врската (но немојте да ја креирата токму оваа страница).
 • За да креирате нова статија:
  1. Направете врска кон неа на некоја поврзана статија.
  2. Зачувајте ја таа статија.
  3. Кликнете на врската што ја направивте. Новата страна ќе се отвори за уредување.
 • За повеќе информации видете Како да почнам нова статија и прочитајте ја статијата за именување.
 • Ве молиме не креирајте статии без претходно поврзување од некоја друга статија.
[[Времето во Скопје]] е страница
што сѐ уште не постои.

Кога додавате коментар во страниците за Разговор, треба да додате и потпис со внесување три знаци тилда (~) за додавање на вашето име:

Misos

или четири за додавање на името и датумот/времето:

Misos 13:16, 29 Август 2005 (UTC)

Пет тилди го даваат само датумот/времето:

13:16, 29 Август 2005 (UTC)
Кога додавате коментар во страниците за Разговор,
треба да додате и потпис со внесување три 
знаци тилда (~) за додавање на вашето име:
: ~~~
или четири за додавање на името и датумот/времето:
: ~~~~
Пет тилди го даваат само датумот/времето:
: ~~~~~
 • Една статија се пренасочува кон друга со додавање на наредба како на десната страна на првата линија во статијата (пр. статијата ОН е пренасочување кон статијата за Обединети Нации).
 • Имајте во предвид дека иако можете да креирате врска кон секција, не можете да направите пренасочување кон секција.
#REDIRECT [[ОН]]
 • Врски кон статија со ист наслов во друг јази се додаваат во облик: [[јазичен код:Наслов]].
 • Нема разлика каде ќе ги поставите овие врски, тие секогаш се прикажуваат на исто место кога ќе зачувате страница. Сепак, пожелно е тие да стојат на крајот од текстот.
 • Видете Помош:Меѓујазични врски и листа на јазици и кодови.
[[fr:Wikipédia:Aide]]

Страниците Што е поврзано со ова и Поврзани промени можат да се поврзат со: Специјални:Whatlinkshere/Помош:Како да уредам страница и Специјални:Recentchangeslinked/Помош:Како да уредам страница

Страниците '''Што е поврзано со ова''' и '''Поврзани промени'''
можат да се поврзат со:
[[Специјални:Whatlinkshere/Помош:Како да уредам страница]]
и
[[Специјални:Recentchangeslinked/Помош:Како да уредам страница]]

Придонесите на корисник може да се додадат со: Специјални:Contributions/КорисничкоИме или Специјални:Contributions/192.0.2.0

'''Придонесите''' на корисник може да се додадат со:
[[Специјални:Contributions/КорисничкоИме]]
или
[[Специјални:Contributions/192.0.2.0]]
 • За да додате статија кон одредена Категорија, додадете врска како онаа десно било каде во статијата. Како и кај меѓујазичните врски, нема разлика каде ќе ја поставите врската бидејќи секогаш ќе се појави на исто место кога ќе ја зачувате страницата. Сепак, пожелно е да се постави на крајот на текстот.
[[Категорија:Меѓународни институции]]
 • За да направите врска кон категорија без да ја додадете статијата во таа категорија, додадете две точки (:) во врската.
[[:Категорија:Меѓународни институции]]

Постојат три начини да креирате врски кон надворешни извори:

 1. Чиста адреса: http://www.nupedia.com/ (лош стил)
 2. Неименувана врска: [1] (се користи само за фусноти)
 3. Именувана врска: Нупедија
Видете MetaWikiPedia:Interwiki_map за листа на кратенки.
 • Средни загради укажуваат на надворешна врска. Обратете внимание на празното место (не |) за одделување на адресата од текстот во „именуваната“ верзија.
 • Во адресата, сите симболи мораат да бидат меѓу :
  A-Z a-z 0-9 . _ \ / ~ % - + & # ? ! = ( ) @ \x80-\xFF
 • Адресите мораат да почнат со протоколот (пр. [http://www.nupedia.com], а не [www.nupedia.com])
 • Ако адреса содржи знак надвор од листата, треба да се кодира со помош на знакот за процент (%) следен од хексадецималниот код на знакот, кој може да се најде во ASCII табелата. На пример, знакот капа (^) ќе се кодира како %5E.
 • Постои класа која може да се користи за отстранување на сликата до надворешните врски. Се користи во Шаблон:Ref за да се спречи експандирањето на адресите при печатење. Тоа не смее да се користи во тело на статија. Сепак, постојат исклучоци: викиврски во Слики. На пример:
  • Вики: <span class="plainlinksneverexpand"> [http://www.sysinternals.com/ntw2k/freeware/winobj.shtml WinObj]</span>
  • Приказ: WinObj
 • Видете Помош:Надворешни врски за информација за стилови.
Постојат три начини да креирате врски кон надворешни извори:
# Чиста адреса: http://www.nupedia.com/ (лош стил)
# Неименувана врска: [http://www.nupedia.com/] (се користи само за фусноти)
# Именувана врска: [http://www.nupedia.com Нупедија]

Врски кон други викија:

 1. Интервики врска: Wiktionary:Hello
 2. Именувана интервики врска: Hello
 3. Интервики врска без префикс: Hello
 • Сите овие врски водат кон адресата http://en.wiktionary.org/wiki/Hello
 • Приметете дека интервики врските го користат интерниот стил за врски.
 • Видете MetaWikiPedia:Interwiki_map за листа на кратенки; ако сајтот кон кој сакате да додаде врска не е во листата, користете надворешна врска (видете погоре).

Врски кон wiktionary на друг јазик

 1. Wiktionary:fr:bonjour
 2. bonjour
 3. fr:bonjour
Врски кон други викија:
# [[Интервики]] врска: [[Wiktionary:Hello]]
# Именувана интервики врска: [[Wiktionary:Hello|Hello]]
# Интервики врска без префикс: [[Wiktionary:Hello|Hello]]

Врски кон wiktionary на друг јазик
# [[Wiktionary:fr:bonjour]]
# [[Wiktionary:fr:bonjour|bonjour]]
# [[Wiktionary:fr:bonjour|fr:bonjour]]

ISBN 012345678X

ISBN 0-12-345678-X

 • Врски кон книги и нивните ISBN. Ова е посакуваниот начин за врски кон онлајн книжари, бидејќи му дава на читателот избор на продавачи.
 • ISBN врски не бараат додатни тагови кога се користи прикажаниот формат.
ISBN 012345678X

ISBN 0-12-345678-X

Формати за датум:

 1. Јули 20, 1969
 2. 20 Јули 1969
 3. 1969-07-20
 4. 1969-07-20
 • Врските кон датуми можат да бидат во еден од горните формати, за секој да може да го подеси редоследот. Ако корисникот е пријавен, може да го подеси изгледот..
Формати за датум:
# [[Јули 20]], [[1969]]
# [[20 Јули]] [[1969]]
# [[1969]]-[[07-20]]
# [[1969-07-20]]

Звук

 • За да додадете врска кон не-сликовни датотеки како звуци, користете ја „media“ врската. За слики, видете ја следната секција.
[[media:Sg_mrob.ogg|Sound]]

Слики[уреди]

Само слики што се подигнати на Викикниги може да се користат. За да подигнете слики, корситете ја страната за подигање. Листата на веќе подигнати слики се наоѓа овде.

Како изгледа Што внесувате
Слика:

Податотека:Wiki.png

Слика: 
[[Image:wiki.png]]


Со алтернативен текст:

jigsaw globe

Со алтернативен текст:
[[Слика:wiki.png|глобус]]
 • Алтернативниот текст се прикажува кога ќе се помине со глувчето над сликата или кога сликате нема да се вчита во прелистувачот, или кога ќе се прочита на глас.
Лебдечки на десната страна од страницата со наслов:
Податотека:Wiki.png
Викикниги Енциклопедија

Лебдечки на десната страна од страницата со наслов:
[[Слика:wiki.png|рамка|Викикниги Енциклопедија]]
 • Тагот рамка автоматски ја поставува сликата десно.
 • Насловот исто така се користи како алтернативен текст.
Лебдечки на десната страна од страницата без рамка:
Викикниги Енциклопедија
Викикниги Енциклопедија
Лебдечки на десната страна од страницата ''без'' рамка:
[[Слика:wiki.png|десно|Викикниги Енциклопедија]]
 • На од англиската Викикниги се објаснети повеќе опции.


Врска кон страницата за опис на сликата:

Слика:wiki.png

Врска кон страницата за опис на сликата:
[[:Слика:wiki.png]]
 • Кликнување на слика прикажана на страницата води кон страницата за опис на сликата.
Директна врска кон слика без да се прикаже сликата:

Лого

Директна врска кон слика без да се прикаже сликата:
[[медија:wiki.png|Лого]]
 • За да вклучите врски кон слики наместо да ги прикажете, користете ја „media“ врската.

Видете ја image use policy како упатство за користење на слики на Викикниги.

За понатамошна помош околу сликите, вклучувајќи и понапредни можности видете ја англиската страна за.

Форматирање текст[уреди]

Како изгледа Што внесувате

Нагласи, силно, уште посилно.

 • Ова се двојни, тројни и квартерни апострофи, ане двојни наводници.
''Нагласи'', '''силно''', '''''уште посилно'''''.


sinx + lny


x = 0

Во обичен текст треба да се користи вики јазикот за нагласување, а не use <i> или <b>. Сепак, математчки формули често се пишуваат со искосени букви, некогаш здебелени. Сложени формули треба да користат <math> јазик, а едноставни формули може да користат <math>; или <i> и <b>; или '' и '''. Според, вики јазикот се препорачува пред HTML како <i> и <b>.

<math>\sin x + \ln y</math>
sin''x'' + ln''y''

<math>\mathbf{x} = 0</math>
'''x''' = 0

Фонт за monospace текст или за програмски код: int main()

 • Заради подобра семантика, се препорачува користење не <code> пред <tt>.
Фонт за <tt>monospace текст</tt>
или за програмски код: <code>int main()</code>

Можете да користите мал текст за индекси.

Можете да користите <small>мал текст</small> за индекси.

Можете да прешкртате избришен материјал и да подвлечете нов материјал.

Можете и да означите избришан материјал и вметнат материјал со користење на логички маркап наместо визуелен.

 • Кога уредувате обични Викикниги статии, само зачувајте ги вашите промени и не ги означувајте на ниеден посебен начин.
 • Кога менувате ваши претходни мислења во страниците за разговор, пожелно е да ги означите избришаните или вметнатите делови.
Можете да <s>прешкртате избришен материјал</s>
и да <u>подвлечете нов материјал</u>.

Можете и да означите <del>избришан материјал</del> и
<ins>вметнат материјал</ins> со користење на логички маркап 
наместо визуелен.

Дијакритички знаци:
À Á Â Ã Ä Å
Æ Ç È É Ê Ë
Ì Í Î Ï Ñ Ò
Ó Ô Õ Ö Ø Ù
Ú Û Ü ß à á
â ã ä å æ ç
è é ê ë ì í
î ï ñ ò ó ô
œ õ ö ø ù ú
û ü ÿ


&Agrave; &Aacute; &Acirc; &Atilde; &Auml; &Aring; 
&AElig; &Ccedil; &Egrave; &Eacute; &Ecirc; &Euml; 
&Igrave; &Iacute; &Icirc; &Iuml; &Ntilde; &Ograve; 
&Oacute; &Ocirc; &Otilde; &Ouml; &Oslash; &Ugrave; 
&Uacute; &Ucirc; &Uuml; &szlig; &agrave; &aacute; 
&acirc; &atilde; &auml; &aring; &aelig; &ccedil; 
&egrave; &eacute; &ecirc; &euml; &igrave; &iacute;
&icirc; &iuml; &ntilde; &ograve; &oacute; &ocirc; 
&oelig; &otilde; &ouml; &oslash; &ugrave; &uacute; 
&ucirc; &uuml; &yuml;

Знаци:
¿ ¡ § ¶
† ‡ • – —
‹ › « »
‘ ’ “ ”


&iquest; &iexcl; &sect; &para;
&dagger; &Dagger; &bull; &ndash; &mdash;
&lsaquo; &rsaquo; &laquo; &raquo;
&lsquo; &rsquo; &ldquo; &rdquo;

Комерцијални симболи:
™ © ® ¢ € ¥
£ ¤


&trade; &copy; &reg; &cent; &euro; &yen; 
&pound; &curren;

Индекси:
x1 x2 x3 или
x₀ x₁ x₂ x₃ x₄
x₅ x₆ x₇ x₈ x₉

Степени:
x1 x2 x3 или
x⁰ x¹ x² x³ x⁴
x⁵ x⁶ x⁷ x⁸ x⁹

 • Методите на индексирање не би требало да се користат по секоја цена, бидејќи зависат од Јуникод подршката на корисничките компјутери. За 1-2-3 индексите, сепак е преорачливо да се користат (пр мерни единици) бидејќи повеќето пребарувачи полесно се справуваат со нив.

ε0 = 8.85 × 10−12 C² / J m.

1 хектар = 1 E4 m²


x<sub>1</sub> x<sub>2</sub> x<sub>3</sub> или
<br/>
x&#8320; x&#8321; x&#8322; x&#8323; x&#8324;
<br/>
x&#8325; x&#8326; x&#8327; x&#8328; x&#8329;
x<sup>1</sup> x<sup>2</sup> x<sup>3</sup> или
<br/>
x&#8304; x&sup1; x&sup2; x&sup3; x&#8308;
<br/>
x&#8309; x&#8310; x&#8311; x&#8312; x&#8313;

&epsilon;<sub>0</sub> =
8.85 &times; 10<sup>&minus;12</sup>
C&sup2; / J m.

1 [[хектар]] = [[1 E4 m&sup2;]]

Грчки симболи:
α β γ δ ε ζ
η θ ι κ λ μ ν
ξ ο π ρ σ ς
τ υ φ χ ψ ω
Γ Δ Θ Λ Ξ Π
Σ Φ Ψ Ω


&alpha; &beta; &gamma; &delta; &epsilon; &zeta; 
&eta; &theta; &iota; &kappa; &lambda; &mu; &nu; 
&xi; &omicron; &pi; &rho; &sigma; &sigmaf;
&tau; &upsilon; &phi; &chi; &psi; &omega;
&Gamma; &Delta; &Theta; &Lambda; &Xi; &Pi; 
&Sigma; &Phi; &Psi; &Omega;

Математички симболи:
∫ ∑ ∏ √ − ± ∞
≈ ∝ ≡ ≠ ≤ ≥
× · ÷ ∂ ′ ″
∇ ‰ ° ∴ ℵ ø
∈ ∉ ∩ ∪ ⊂ ⊃ ⊆ ⊇
¬ ∧ ∨ ∃ ∀ ⇒ ⇔
→ ↔

 • Видете.


&int; &sum; &prod; &radic; &minus; &plusmn; &infin;
&asymp; &prop; &equiv; &ne; &le; &ge;
&times; &middot; &divide; &part; &prime; &Prime;
&nabla; &permil; &deg; &there4; &alefsym; &oslash;
&isin; &notin; &cap; &cup; &sub; &sup; &sube; &supe;
&not; &and; &or; &exist; &forall; &rArr; &hArr;
&rarr; &harr;

Одделување во едноставни математички формули:
Очигледно, x² ≥ 0 е точно.

 • To space things out without allowing line breaks to interrupt the formula, use non-breaking spaces: &nbsp;.


Очигледно, ''x''&sup2;&nbsp;&ge;&nbsp;0 е точно.

Сложени формули:

 • Видете Помош:Формули за како да го кориситите <math>.
 • Формула прикажана на една линија може да се назаби со користење на две точки (:).


: <math>\sum_{n=0}^\infty \frac{x^n}{n!}</math>

Спречување на интерпретација на вики јазикот:
Врска → (''до'') [[Викикниги ЧПП]]

 • Се користи за прикажување буквални податоци кои во спротивно би имале специјално значење.
 • Ги избегнува сите вики обележја, вклучувајќи ги и сличните на HTML тагови.
 • Не ги избегнува HTML наводи за знаци.
 • За да се избегнат HTML наводи за знаци како &rarr; се користи &amp;rarr;


<nowiki>Врска &rarr; (''д'') 
[[Викикниги ЧПП]]</nowiki>

Коментирање на кодот на страницата:
не се прикажува при прегледување на страната, само при уредување


<!-- коментар -->

Содржина[уреди]

Според сегашната состојба на вики јазикот, при постоење на барем четири наслови содржината автоматски се прикажува на почетокот на првиот наслов (или по воведната секција). Додавање на __TOC__ било каде во текстот приморува содржината да се покаже токму таму (наместо пред првиот наслов). Додавање на __NOTOC__ билокаде приморува содржината да не се прикажува. Видете компактна содржина за азбучни или годишни наслови.

Табели[уреди]

Постојат два начина за креирање на табели

За повеќе информации погледнете Како да користам табели.

Променливи[уреди]

(Видете и Помош:Променливи)

Код Приказ
{{CURRENTMONTH}} 12
{{CURRENTMONTHNAME}} декември
{{CURRENTMONTHNAMEGEN}} декември
{{CURRENTDAY}} 9
{{CURRENTDAYNAME}} сабота
{{CURRENTYEAR}} 2023
{{CURRENTTIME}} 05:52
{{NUMBEROFARTICLES}} 306
{{PAGENAME}} ВК:КДУС
{{NAMESPACE}}
{{REVISIONID}} -
{{localurl:pagename}} /wiki/Pagename
{{localurl:Wikipedia:Sandbox|action=edit}} https://en.wikipedia.org/wiki/Sandbox?action=edit
{{SERVER}} //mk.wikibooks.org
{{ns:1}} Разговор
{{ns:2}} Корисник
{{ns:3}} Разговор со корисник
{{ns:4}} Wikibooks
{{ns:5}} Разговор за Wikibooks
{{ns:6}} Податотека
{{ns:7}} Разговор за податотека
{{ns:8}} МедијаВики
{{ns:9}} Разговор за МедијаВики
{{ns:10}} Предлошка
{{ns:11}} Разговор за предлошка
{{ns:12}} Помош
{{ns:13}} Разговор за помош
{{ns:14}} Категорија
{{ns:15}} Разговор за категорија
{{SITENAME}} Wikibooks

NUMBEROFARTICLES е бројот на страници во главниот namespace кои содржат врски и не се пренасочувања, т.е. број на статии, никулци и страни за појаснување.

Шаблони[уреди]

МедијаВики софтверот има подршка за шаблони. Според тоа, стандардизирани текстови може да се внесуваат во статиите. На пример, со внесување на {{никулец}} ќе се испише текстот "Оваа статија е никулец. Кликни на "уреди" да ја прошириш статијата." кога ќе ја зачувате статијата. Видете Помош:Шаблони за комплетна листа. Други често користени шаблони се: {{појасн}} за страници за појаснување, {{spoiler}} за предупредување spoiler и {{секник}} за никулец за секција. Постојат многу специфични никулци за одредени теми, како: {{Geo-stub}}, {{Hist-stub}}, и {{Linux-stub}}. За комплетна листа видете WP:WSS/ST.

Криење на врската „уреди“[уреди]

Вметнете __NOEDITSECTION__ во документот за да спречите појавување на уреди врската до секој наслов на секција.

Повеќе информации за уредување на вики страници[уреди]