Предлошка:Главна

Од Wikibooks
 Главна статија: „[[{{{1}}}|{{{1}}}]]“.

Користење[уреди]

Кога во некоја статија има премногу заглавија, обично заглавијата содржат општи и ограничени информации за темата што ја обработуваат. За да поставите врска до главната статија за темата на заглавието, се користи овој шаблон.

Начин на користење[уреди]

Под насловот на заглавието, едноставно додадете го следново:

{{Главна|Име на статијата}}

Исто така, можете да поставите врски до повеќе статии, најмногу 10:

{{Главна|Статија1|Статија2|Статија3|Статија4|Статија5|Статија6|Статија7|Статија8|Статија9|Статија10}}


Можете да ставите и изглед на врските:

{{Главна|Име на статија1|Име на статија2|l1=Изглед на врската1|l2=Изглед на врската2}}

Примери[уреди]

Код Ефект
{{Главна|Телефон}}
 Главна статија: „Телефон.
{{Главна|Телефон|Комуникација|Мобилен телефон}}
 Главни статии: „Телефон“, „Комуникација“, и „Мобилен телефон.
{{Главна|Скопски земјотрес 1963|l1=Скопски земјотрес}}
 Главна статија: „Скопски земјотрес.

Видете уште[уреди]