Германски јазик/Вокабулар/Делови од телото

Од Wikibooks
Вокабулар
Семејство
Денови од неделата, месеци,
годишни времиња
Храна и пијалоци
Бои
Животни
Професии
Делови од куќата
Делови од телото
Облека
Во природа
Во град
Чувства и емоции
Делови од телото
Германски Македонски
der Kopf глава
das Auge око
die Nase нос
das Ohr уво
der Mund уста
die Hand рака
das Bein нога
der Bauch стомак
der Rücken грб

Органи[уреди]

Делови од телото
Германски Македонски
das Gehirn мозок
das Herz срце
die Lunge бел дроб
der Magen желудник
die Leber црн дроб
die Niere бубрег
der Zahn заб
die Haut кожа

За да кажеме дека не боли некој дел од телото го користиме деливиот глагол wehtun - боли:
Mein Kopf tut weh. - Ме боли главата.
Meine Beine tun weh. - Ме болат нозете.

Значи, за еднина се користи tut weh (3 л. едн.), а за множина tun weh (3 л. мно.).