Германски јазик/Вокабулар/Бои

Од Wikibooks

Die FarbenВокабулар
Семејство
Денови од неделата, месеци,
годишни времиња
Храна и пијалоци
Бои
Животни
Професии
Делови од куќата
Делови од телото
Облека
Во природа
Во град
Чувства и емоции
Бои
Германски Македонски
rot црвена
grün зелена
gelb жолта
blau сина
weiß бела
schwarz црна
braun кафена
grau сива
lila виолетова
  • Кога сакаме да прецизираме за нијансата на бојата можеме да се користиме со придавките dunkel - темен, или hell - светол:
Германски Македонски
dunkelbraun темнокафена
hellgrün светлозелена