Шах

Од Wikibooks
Неколку шаховски фигури: (од лево кон десно) бел крал, црн топ, црна дама, бел пешак, црн коњ и бел ловец.
De ludo scachorum, 1493

Шахот е древна стратешка игра, за која се верува дека потекнува од Индија. Играта се игра меѓу два спротивставени играчи на табла во форма на квадрат со 64 полиња (8х8). Целта е преку движење на фигурите, според одредени правила да се зароби противничкиот крал, односно да се „матира“.

Содржина[уреди]

 1. Правила
 2. Нотација
 3. Тактика
 4. Тактика (задачи)
 5. Стратегија
 6. Отворања
 7. Едноставна партија
 8. Завршница
 9. Варијанти
 10. Турнири
 11. Загатки
 12. Задачи