Хари потер

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Хари Потер е серијал од книги напишани од британската писателка Џоан.К.Роулинг. Во книгите се раскажува за разните авантури на младиот волшебник Хари Потер и неговите пријатели Рон Визли и Хермиона Гренџер. Има седум делови од серијалот на книгите:

                                                   1.Хари Потер и каменот на мудроста
                                                   2.Хари Потер и одајата на тајните
                                                   3.Хари Потер и затвореникот од Азкабан
                                                   4.Хари Потер и пламениот пехар
                                                   5.Хари Потер и редот на фениксот
                                                   6.Хари Потер и полукрвниот принц
                                                   7.Хари Потер и реликвиите на смртта

Во книгите се опишани авантурите на Хари Потер кој што се обидува да го победи мрачниот волшебник (господар) Лорд Волдеморт кој што ги убил неговите родители и се обидел да го убие и него. Но мрачниот господар не успева во тоа и на Хари му остава само лузна на челото во облик на молња, а тој речиси умрел. Хари дознава дека е волшебник дури на својата единаесетта година, бидејќи живее со своите роднини Вернон, Петунија и Дадли Дарсли, на нивно противење тој некако успева да ги убеди и да оди во училиштето Хогвортс училиштето за волшебништво и вештерство каде пто почнуваат неговите авантури.


Податотека:Http://alfa.mk/Upload//Vesti/hariz 201352293738.jpg
сите седум делови од книгите