Татунчо – Кочо Рацин

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
На Бана
Не ме колни, не ме жали!
Не ми нижи низа клетви!
Камен тежок живот ми е
а по тежок одзив пусти
по народни думи свети!
Ако куќа не направив
со високи шимшир порти,
куќа цел свет братски ми е
братски срце што отвора,
срце - порта наjвисока,
срце - куќа наjширока.
Ако жена не донесов
ѓул - трендафил во одаjа
верна, добра млада љуба –
не ме колни, не ме жали:
во борбата другарката
сонце cjae, сонце трепти!
Ако млади си години
по друмишта, по патишта
в младост горка распосеjав –
погледни ми право в очи:
ти ли беше што пееше
"Аjдутин мајкa не рани... "
И ако не умрам дома
туку кaj што стии пиштат
в борба искри кaj што л'штат –
блазе, речи на душата
има зошто душа да е!