Собрале ми се набрале

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Собрале ми се набрале е македонска народна песна.

Текст на песната[уреди]

Собрале ми се набрале
Собрале ми се набрале
седумдесет млади војводи
на зелената рамнина (на скоринската рамнина)
на високата пољана (во таа ладна меана).
Лута ракија пиеја
тешка си клетва зедоја
кој ќе се браќа разболе
на раце да го носиме.
Разболел ми се млад Гоце
млад Гоце Делчев војвода
и на дружина говори
дружино верна говорна
Кога ќе вие минете
низ моја града Кукуша
на моја мајка да и кажете
оти сум младо загинал [x2]
за жална Македонија.


Надворешни врски[уреди]

Блог за македонски народни песни