Преодни глаголи

Од Wikibooks
Прејди на: содржини, барај

Глаголите кои се поврзуваат со предметот во реченицата, за да бидат дообјаснети се викаат преодни глаголи. Пример: Остави, бере, губи, носи, плаши и други. Овие глаголи можат да имаат повеќе значења, на пример: •Тој гради (куќа) •Тој гради (кариера)