Послушајте патриоти

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Послушајте патриоти
да ви кажам словото,
на Ѓуѓовден бев затворен, ----
вцрни темни зандани. 2х
Во зандани бев предаден
од проклети шпиони
од проклети шпиони ---
неразбрани трговци. 2х
Во зандани бев измачен
ниту вода ниту леб,
телото ми потемнело,
долга риза до земја.
Ах немојте да ме мачејте,
јас сум невин како цвет
сум се борел за слобода ---
за човечки правдини. 2х
Ах да знае мојта мајка
гробот да ми ископа
гробот да ми го ископа
спрема јасното сонце.
И на гробот да напише,
тук почива маченик,
тук почива Александров,
Караѓуле Охридски.

Надворешни врски[уреди]

Блог за македонски народни песни

Во изведба на Оркестар Џорлеви