Песна за Крушевската република

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Многу крвја многу солзи,
земја натопија,
многу лисја гора смени
машка снага испи,
но по таја борба тешка
слобода ми бликна.
Претседател први беше
тој Никола Карев,
со македонски војвода сите Илинденци,
Даме Груев, Питу Гули и
Јане Сандански.
За слобода загинаја славните војводи
на Македонците завет оставија,
да се борат за слобода,
за МАКЕДОНИЈА.

Надворешни врски[уреди]

Блог за македонски народни песни

Во изведба на Александар Сариевски