Основи на бугарскиот литературен јазик, вежба 1, одговор

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

МОЈАТА МОЛИТВА

О, мој боже, правиј боже!
Не ти, што си в небесата,
а ти, што си в мене, боже -
мен в срцето и в душата...

Не ти, комуто се клањат
калугери и попове
и комуто свешти паљат
православните скотове;

не ти, којто си направил
от кал м'ж'т и жената,
а човек'т си оставил
роб да б'де на земјата;

не ти, којто си помазал*
царе, папи, патриарси,
а в невоља си зарјазал
мојте братја сиромаси;

не ти, којто учиш роб'т
да трпи* и да се моли
и храниш го дор до гроб'т
само с'с надежди голи;

не ти, боже на л'жците,
на бесчесните тирани,
не ти, идол на глупците,
на човешките душмани!

А ти, боже, на разум'т,
заштитниче на робите,
на когото штат празнуват
дењ'т* скоро народите!

  • Македонското "о" во членот се претварува во бугарскиот полуглас, иако се пише со а или јотовано а.

Ако не можете да се вратите иначе, натиснете Враќање