Многу крвја, многу солзи

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Многу крвја, многу солзи,
Земја натопија,
Многу лисја гора смени,
Машка снага испи.
Но по таа борба тешка
Слобода ни блесна.
Во илјада деветсто и
Третата година,
Се создаде Република,
Во славно Крушево,
Македонска Република,
Прва на Балканот.
Претседател прв ми беше,
Тој Никола Карев,
Со македонските војводи,
Сите Илинденци.
Даме Груев, Питу Гули
И Јане Сандански.
За слобода загинаа,
Славните војводи,
На Македонците они,
Завет оставија,
Да се борат за слобода
За Македонија.

Надворешна врска[уреди]

Музика