Кон читателот

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Би сакал да му кажам на вредниот читател, но и на сите оние кои се интересираат за моето пишување, дека јас воопшто не се трудам да изгледам доследено. Во мојата потрага по Вистината јас се ослободив од многу идеи и научив многу нови нешта. Јас сум стар, но не чуствувам дека престанав да растам одвнатре или пак дека моето растење ќе престане со распаѓањето на моето тело. Она што ме интересира е мојата подготвеност да се потчинам на повикот на Вистината, мојот Бог, во секое време, и затоа кога некој ќе пронајде некаква недоследност во две различни мои творби, и ако сеуште има верба во мојот здрав разум, ќе постапи правилно доколку ја избере последната од овие две напишани на иста тема.

                                             М. К. Ганди

Хариџан 29-4-'3.