Калеш Дончо

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Калеш Дончо е македонска народна песна.

Текст на песната[уреди]

Ми товарил калеш Дончо
три товари ориз
па си тргнал калеш Дончо
за пуста Битола.
Рефрен:
Леле, леле, леле, Дончо за жалење
оф, оф, оф, оф, оф, оф
Дончо штипјанчето.
На пат го сретнале Дончо
турски караколи
му најдоа пусти турци
бомби и патрони.
Рефрен
Го фрлија калеш Дончо
во темни зандани
го мачија пусти турци
во тесни долапи.
Рефрен
Аферим бре калеш Дончо
никој не издаде. [2х]
Рефрен

Надворешни врски[уреди]

Блог за македонски народни песни