Излегол Јане прошетал

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Излегол Јане прошетал е македонска народна песна.

Текст на песната[уреди]

Излегол Јане прошетал, леле
низ таа Пирин Планина
низ таа Пирин Планина, леле
низ тоа поле широко.
Нарамил пушка на рамо
настранил капа на чело
на пат ми сретна овчарче, леле
на овчарче вели, говори.
Овчарче младо чобанче, леле
дали ја виде четата
дали ја виде четата, леле
четата на Јане Сандански.
Видело сум ја слушнало, леле
сега за Јане збореа
каде е Јане Сандански, леле
четата да си прибере.

Надворешни врски[уреди]

Блог за македонски народни песни