Излегов да се прошетам

Од Wikibooks

Излегов да се прошетам е македонска народна песна.

Текст на песната[уреди]

Излегов да се прошетам (леле) [2х]
низ Битолските сокаци, леле
низ тие тесни чикмаци.
Там најдов моме убаво (леле) [2х]
Руса си коса чешлаше, леле
љуто си мајка колнеше.
Пукнала мајко, треснала (леле) [2х]
зошто ме роди убава (леле) [2х]
Не можам мајко д'отидам (леле) [2х]
низ таа пуста чаршија леле
од тие пусти беќари. [2х]
На мермер камен седеја (леле)
лута ракија пиеја
ништо си мезе немаа леле
мене ме мезе сакаја. [2х]

Надворешни врски[уреди]

Македонски народни песни