Извикна Јана провикна

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Извикна Јана провикна е македонска народна песна.

Текст на песната[уреди]

Ај извикна Јана, провикна
извикна Јана провикна
од високите чардаци
од сребрените пармаци.
Ај озгора идат војводи
озгора идат војводи
со нив ми носат...
Ај на рамо маликерите
на рамо маликерите
на појас леворверите. [2х]
Ај на појас леворверите
на појас леворверите
на гради патрондашите.
Ај извикна Јана провикна
извикна Јана провикна
удрете браќа, удрете
удрете не се бојете.
Ај удрете, не се бојете
удрете не се бојете
овде не ми е.

Надворешни врски[уреди]

Блог за македонски народни песни