Прејди на содржината

Европа

Од Wikibooks

Европа преставува полуостровски континент бидејќи територијално е поврзана со Азија(вратата на народите.)Зафајќа површина од 10 000 км2 и население од 900 милиони луѓе.Во Европа е застапена индоевропската група на јазици.Во неа има големи држави како:Германија,Франција,Русија и др,но има мали како што се Малта,Луксембург и др.Европа на шесто место по површина,а на второ место според број на население.Европа исто така е стопански најразвиен континентво кои се развиени скоро сите индустриски гранки како што се:метална,машинска,автомобилска и др.Излегува на:Средоземно Море,Атлански Океан и Северно Леден Океан