До кога браќа мили Македонци

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

До кога браќа мили Македонци е македонска народна песна.

Текст на песната[уреди]

До кога браќа мили Македонци
До кога браќа мили Македонци
до кога Грци ќе толчат
со лажното верно духовенство
милата наша родина.
Зошто то Вие причина станавте
преди петстотини години
народната ни патријаршија
со лаги ни ја презедовте.
Каде се нашите писатели
каде се нашите списанија
се' е, се' е прав и пепел сторено
од грчката егзархија.
Станете сите браќа Македонци
од сите македонски градови
и да викнеме сите со глас голем
бегајте Грци не Ве сакаме.

Надворешни врски[уреди]

Блог за македонски народни песни