Голапче – Константин Миладинов

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Голапче, мало хубаво, голапче златокрилесто, кога ти дојде при мене? И кога в часот побегна?

Уште ја глас ти не слушнаф, ,уште те арно не видоф. Дан' ми се, мило налјути? Дан' ми се добро насрди заш не ти хубост пофалиф? заш не ти крилја помазниф?

Ела ми, мило, ела ми,

,ела ми сега при мене.

Ја ке ти хубос пофалам,

,и ке ти крилја помазнам, ја ке те тебе назобам се со дробнаго бисера, ја ке те чува секога, мое ми мило, в пазува!