Гледај ме, гледај либе

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Гледај ме, гледај либе е македонска народна песна.

Текст на песната[уреди]

Гледај ме, гледај либе
гледај ме, гледај, ах верно либе
нагледај ми се.
Денес сум тука либе
денес сум тука
денес сум тука ах, верно либе
утре заминвам.
Партизан ќ'одам либе
Партизан ќ'одам
Партизан ќ'одам ах, верно либе
Славеј Планина
Славеј Планина, либе
Славеј Планина
Славеј Планина ах, верно либе
во Караорман.
Од там ќе гледам либе
Од там ќе гледам
Од там ќе гледам ах, верно либе
славна Дебарца.
Славна Дебарца либе
славна Дебарца ах, верно либе
се' изгорена.
Ја изгореле либе
ја опљачкале
ја изгореле ах, верно либе
ѕверој фашисти.

Надворешни врски[уреди]