Прејди на содржината

Викикниги:Администратори

Од Wikibooks

Администраторите, исто така наречени сисопи (системски оператори) (англиски: sysops), се активни и редовни Викикнигинци кои имаат пристап до техничките додатоци кои помагаат при одржувањето. Од администраторите се очекува да ја почитуваат и да бидат запознати со политиката на Викикниги, бидејќи тие се познати и доверливи членови на заедницата. Тие можат да заштитуваат и да бришат страници, да блокираат други уредници, и исто така да ги враќаат овие постапки. По правило, овие привилегии се доделуваат на неопределено време и се отстрануваат само под исклучителни околности кои вклучуваат интервенција на високо ниво (видете Администраторска злоупотреба подолу).

Поврзано[уреди]