Бројот на Македонците во Бугарија според официјалните резултати на пописот од 25-31.XII.1946 година

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Софија, јануари 1947 година.


Македонци во Народна република Бугарија според пописот 25-31.XII.1946 година
Окрузи Македонци
Благоевград 160 641
Бургас 1 825
Варна 316
Враца 249
Коларовград 97
Плевен 293
Пловдив 2 589
Русе 182
Софија (селски) 231
Софија (град) 2 407
Стара Загора 341
Трново 209
Хасково 173
НР Бугарија 169 544


Состав на населението во Горноџумајска област по народност и говорен јазик
Околии Вкупно Бугари Помаци Македонци Македонци со мајчин јазик бугарски Македонци со мајчин јазик македонски
Горна Џумаја 51 383 24 825 874 24 169 21 827 2 335
Неврокоп 65 082 14 007 18 174 29 351 29 228 67
Петрич 46 161 2 927 35 42 020 23 301 18 742
Разлог 39 725 5 066 9 786 23 827 20 403 3 423
Свети Врач 50 224 7 600 55 41 247 37 195 4 044
Вкупно 252 575 54 425 28 924 160 641 131 954 28 611