Британски документи за Македонија (1994-1945), телеграма 41

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

ТЕЛЕГРАМА ОД МОСКВА ДО ФОРИН ОФИС

Г-дин Балфур И. 10.34 а.м. Г.М.Т. 8 јануари 1945.

Бр. 69. П. 11.58 а.м. Б.С.Т. 8 јануари 1945.

8 јануари 1945

ВАЖНО

Во врска со вашата телеграма бр. 95 (R 224/11/G)277.

Да, Јас му пишав на Молотов на 1 јануари објаснувајќи му ги вашите погледи и замолувајќи го да ги образложи неговите. Копија од моето писмо ќе ви биде испратено во првата прилика.

(Белешки)

Одлуката да се извести маршал Тито и бугарската влада за ставот на владата на Неговото Височество, една недела по известувањето на владите на Соединетите Американски Држави и Советскиот Сојуз, е донесена пред да се одлучи комуникацијата до Вашингтон и Москва да има форма на консултација, барање за запознавање со нивните ставови, а не само едноставно изјава за ставовите на владата на Неговото Височество. Во новонастанатата ситуација по се изгледа дека е поприкладно да не се известат Белград и Софија пред ние да се запознаеме со ставовите на владите на Соединетите Американски Држави и Советскиот Сојуз или додека не ги информираме маршал Тито и бугарската влада за нашите ставови.

Џ.М. Адис

8 јануари /1945/

FО 371/48181 НР 00297 R 566/11 /67С