Ајде шана мана на кантарот

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ајде шана мана на кантарот е македонска народна песна.

Текст на песната[уреди]

Ајде шана мана на кантарот
Ајде шана мана на кантарот
да ме бараш Веле зад амбарот
ајде да ми дојдиш на Велигден
на Велигден Веле, третиот ден.
Ајде да заиграш едно оро
едно оро Веле на сред село
ајде и да умрам не ми е жал
се' што носам Веле, се' е твое.
Ајде челината лаковани
Од Пандета, Веле, Шулинчето
ајде шегунчето навезано
од Смилета, Веле, Малинчето.
Ајде кошничето кадифено
од Сандрета, Веле, Новинчето
ајде и да умрам не ми е жал
се' што носам Веле, се' е твое.

Надворешни врски[уреди]

Блог за македонски народни песни