Југословенски народен готвач

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е готвач со рецепти од просторите на поранешна Југославија како и други кујни. Истиот содржи разни видови на јадења и предјадења, супи и десерти и пијалоци како и спремање на намирници и совети за послужување. Исто така готвачов содржи и рецепти за брзо спремање на храна (експрес кујна).

Намирници и нивно спремање[уреди]

Намирници од животниско потекло[уреди]

Намирници од растително потекло[уреди]

Спремање, служење и украсување на храната[уреди]

Спремање на храната[уреди]

Служење на храната[уреди]

Украсување на храната (гарнирање)[уреди]

Рецепти за:[уреди]

Брзо спремање на храна-Експрес кујна[уреди]

Кујни на другите народи[уреди]

Сервирање на храната[уреди]


Извори[уреди]

Велики народни кувар (издание), дваесет-и-четврто дополнето издание, Народна Книга, Белград 1984.