Јас Методи Патче од Охрида

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Јас Методи Патче од Охрида е македонска народна песна.

Текст на песната[уреди]

Јас Методи Патче од Охрида
ослободен од битолски затвор
па си тргнав за Охрида града
там не најдов ни мајка, ни татко
там си најдов верната бисерка
верната бисерка, маликерка.
Па си тргнав за Прилепа града
за Прилепа село Кадиново
там си најдов верната дружина
верната дружина, договорна.
Говор држи Методија Патче
напред браќа, борба да водиме.
Се зададе силната потера
силната потера, кавалерија
поарџија сите си куршуми
оставија само еден куршум.
Говор држи Методија Патче
ајде браќа да се убиеме.
Навртија пушки под брадите [2х]
прв се уби Методија Патче [2х]
а по него целата дружина. [2х]

Надворешни врски[уреди]

Блог за македонски народни песни