Денови – Кочо Рацин

Од Wikibooks
(Пренасочено од Денови)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Како на вратот ѓердани
ниски камења студени,
така на плешки денови
легнале та натежнале.
Денови ли се – денови
аргатски маки големи!


Стани си утре порано
Дојди си вечер подоцна,
наутро радост понеси
навечер тага донеси –


ај, пуст да е, пуст да би
останал живот кучешки!


Роди се човек – роб биди
роди се човек – скот умри,
скотски цел живот работи
за други, туѓи имоти.За туѓи бели дворови
копај си црни гробови!За себе само р’гај си
за себе маки тргај си –
нижи си ѓердан денови
нижи си алки ковани,


нижи си синџир железен
околу вратот навезен.