ТЕЛЕГРАМА ОД МАКЕДОНСКИОТ ВОЕН КОМИТЕТ ОД КАНАДА, ДО ВИНСТОН ЧЕРЧИЛ, ПРЕМИЕР НА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Од Wikibooks
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

ТЕЛЕГРАМА ОД МАКЕДОНСКИОТ ВОЕН КОМИТЕТ ОД КАНАДА, ДО ВИНСТОН ЧЕРЧИЛ, ПРЕМИЕР НА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Прием: 17ч. ЗОм. ДО: ПРВИОТ МИНИСТЕР

ОД:ТОРОНТО ЧЕРЧИЛ, БРИТАНИЈА,

Бр. 7813. МОСКВА.

Маршал Сталин, првиот британски министер Черчил В/елика Б/ританија/, неговата екселенција В.А Хариман САД, маршал Тито Југославија, Москва. Во името на македонскиот воен комитет за помош, претставувајќи го обединетиот глас на македонските Канаѓани кои несебично ги помагаат сојузниците, ние бараме вашето сегашно советување во Москва да ја прифати желбата на македонскиот народ за обединета и автономна Македонија вклучувајќи ги сите македонски територии. Македонско-канадски воен комитет за помош, Претседател: К.П. Ендрјус

FО 371 /43649 R 17273/1009/67